כיום, תכנון מס הוא הכלי החשוב ביותר של כל עסק לניהול תקין, לחיסכון כספי ולהגדלת הרווחים. תכנון המס הוא למעשה מעין חישוב מקדים מורכב, המביא בחשבון משתנים שונים ומאפשר לנו לבצע פעולות במסגרת החוק שיקטינו את חובות המס שלנו וישאירו אותנו עם נתח גדול יותר של הרווחים שעשינו. עסקים שלא יקפידו לעשות זאת כראוי או שלא יעשו זאת כלל, עשויים לחוות פגיעה מיותרת בהכנסה. בדיוק בגלל זה חשוב להבין מה תכנון מס אומר, מתי הוא נדרש ומהם העקרונות לתכנון מס נכון ואפקטיבי ובגלל שאנחנו כה נפלאים – הבאנו לכם את כל התשובות במאמר הזה.
באילו מקרים נדרש תכנון מס?
תכנון מס חיוני כמעט לכל עסק, בין שמדובר בעסק עצמאי שעובד לבד ובין שמדובר בעסקים גדולים יותר הכוללים צוות עובדים. תכנון מס הכרחי כשמדובר בעסקים שלא בטוח שיגיעו למאזן חיובי משמעותי בסוף השנה. עסק שחווה קשיים חייב למצוא דרך לצמצם הוצאות ככל הניתן ותכנון מס הוא דרך מצוינת.
תכנון מס הוא למעשה תחשיב שעל פיו נחליט על תשלום המקדמות שלנו למס הכנסה. כלומר, אם עשינו חישוב נכון אז הסכום שנצטרך להוסיף בסוף השנה יהיה נמוך וזניח. אם שילמנו קצת מעבר למה שהיינו צריכים, הרי שצברנו יתרת זכות קטנה. עדיף שלא להגיע ליתרת זכות גבוהה מפני שבמקרים רבים לא תוכלו למשוך אותו והוא ייצבר לכם כקרדיט במס הכנסה במקום כסף נזיל שיכול היה להיות לכם ביד.
למעשה, אולי פשוט יותר להבין מתי לא חייבים לבצע תכנון מס. כשמדובר בעסקים קטנים, לרוב של איש אחד בעל הכנסות והוצאות קבועות פחות או יותר, ייתכן שניתן לשקול לוותר על זה. מה שכן, בהחלט מומלץ לשמור סכומי כסף משוערים בצד לקראת הדו״ח השנתי ומועד תשלום המס.
מה ההבדל בין תכנון מס להתחמקות ממס?
תכנון מס הוא הליך כשר וחוקי לחלוטין שבמסגרתו ננקטות פעולות במסגרת החוק שהתוצאה שלהן היא הפחתה בחבות המס. מנגד, התחמקות ממס היא למעשה הסתרה של נתונים כאלה ואחרים או דיווח של נתונים כוזבים כדי להפחית את חבות המס באופן לא חוקי. התחמקות מתשלום והעלמת מס הן עבירות פליליות חמורות שעשויות להוביל לידי מאסר בפועל, גם כשמדובר אגב בסכומים נמוכים יחסית, ניתן לבדוק עסקים אלו בניהול ספרים.
כמו כן יש מצב ביניים שחשוב להכיר והוא נקרא עסקה מלאכותית. זוהי פעולה חוקית לכאורה שנעשתה לצורך הפחתת תשלום המס, אך כזו שאין לה הצדקה אחרת מלבד הפחתת המס. פקיד השומה יכול לחייב בתשלום במקרים הללו ואף לקבוע תשלום קנסות בגין העסקה.
עדכון מקדמות למס הכנסה ובטוח לאומי
כאמור, תכנון מס הוא בעצם השלב המקדים שלאחריו נבצע עדכון של המקדמות שנשלם מדי חודש למס הכנסה ובטוח לאומי. ראשית ניקח את הסכום השנתי המשוער שהגענו אליו ואז כמה נרצה לשלם בכל חודש (או באופן דו חודשי). אפשר ללכת על סכום חודשי שיגיע פחות או יותר לסכום המשוער. ניתן ללכת על תשלום גבוה יותר וכך לקבל החזרים במידת הצורך. כמו כן ניתן לבחור סכום נמוך יותר ולהשלים בסוף השנה את ההפרש – במידת הצורך.
הבחירה בסכום המקדמה חייבת להתייחס לפרמטרים שונים בהיבטים הפיננסיים של העסק וכן – בחיים האישיים של בעל העסק. חלק חשוב מתכנון מס כולל גם המלצה מנומקת על סכום המקדמות הרצוי. המשתנים הבסיסיים ביותר שיפחיתו בתשלום המס השנתי הן הפרשות לקרן הפנסיה, קרן השתלמות והשקעות אחרות. מתוך כך אפשר להבין את החשיבות הרבה של תכנון מס יעיל ואת השפעתו הפיננסית על העסק. מעבר לכך יועץ מס מקצועי חייב לספק המלצות חשובות להפחתת חבות המס במישורים שונים כגון המלצות להוצאות עדיפות, שינויים משפטיים ומנהליים וכדומה.
סיכום
בשורה התחתונה, תכנון מס יעיל הוא לא משהו שעסק חייב לעשות, אבל זה בהחלט בגדר המלצה חמה. באמצעות תכנון מס מקצועי ויעיל נוכל להפחית את התשלום למס הכנסה בסוף שנה וכך בעצם להגדיל את הרווחים וההון הנזיל שלנו. זכרו – תכנון מס שאיננו מוגדר מקצועי עשוי להשאיר אתכם בהפסדים בסוף שנה, וכן עשוי גם להיחשב העלמת מס והתחמקות מתשלום מיסים. כאן אנחנו כבר מדברים כאמור על עבירה פלילית חמורה ולכן זהו הליך שלא מומלץ להמר עליו ומוטב להשאיר זאת למקצוענים בתחומם. אם אתם כבר עובדים עם רואה חשבון או יועץ מס, חשוב לערוך השוואה ולבחון כי תכנון המס שקיבלתם הוא אכן תקין וכי קיבלתם את ההצעה האופטימלית ביותר. בהצלחה!