פנסיה לעצמאים היא אחד הדברים החשובים שכל עצמאי ופרילנסר בישראל חייבים לדאוג לו מבעוד מועד, ולמרבה הצער זה לא תמיד המצב. בעוד שעובדים שכירים מקבלים פנסיה על פי חוק לאחר שלושה חודשים של עבודה אצל אותו מעסיק, עובדים עצמאיים רבים פועלים במשך שנים ללא הפרשה מסודרת של כסף לקרן הפנסיה, ומגלים רק בעתיד לקראת גיל פרישה שאין להם חסכונות מספיקים בשביל להתקיים בכבוד בתקופה הזו. בואו ננסה להבין למה עצמאיים בכלל צריכים פנסיה, מה אומר החוק לגבי זה ולמה זה מאד משתלם להפריש כסף לקרן פנסיה בישראל.
מדוע פנסיה לעצמאים זה חשוב?
קרן הפנסיה היא אחד החסכונות החשובים לכל עובד בישראל. הכסף שנצבר בה ישמש את העובד לקבלת קצבה בגיל פרישה בשנים בהם אדם לא יכול או לא מעוניין להמשיך לעבוד. מעבר לכך, חשוב לדעת כי קרן הפנסיה יכולה להעניק כיסוי ביטוחי במקרים של פטירה או אובדן כושר עבודה, ובחלק מן המקרים סכומים מסוימים עשויים לשמש כתחליף לדמי אבטלה. בסופו של דבר קרן הפנסיה היא רשת הביטחון היחידה עבור עובדים עצמאיים רבים המאפשרת קצבת מחייה בגיל פרישה, ולכן זה חשוב ביותר.
מה שרבים לא יודעים, שממש כמו תשלומים לביטוח לאומי ותשלום מס הכנסה ומע״מ, הפרשה לקרן הפנסיה כיום היא חובה על פי חוק. בואו ננסה להבין יותר לעומק מה הוא אומר.
מה חוק פנסיה לעצמאים אומר?
אם לא מדובר בעצמאיים מתחת גיל 21, עצמאיים מעל 60 (שהוא למעשה הגיל של פרישה מוקדמת) או מי שנולד לפני התאריך 31.12.1961 – החוק מחייב כל עצמאי להפריש כסף לקרן הפנסיה ללא תלות בהיקף ההכנסות. כלומר, לאחר הקמת עוסק פטור, עוסק מורשה או פתיחת חברה בע״מ, ניתן לעבוד במשך חצי שנה ולהכניס כסף ללא הפקדה לקרן הפנסיה, ולאחר התקופה הזו יש להפקיד כספים לפנסיה באופן מסודר. שימו לב – החל משנת 2020 על פי החוק, על עצמאי שלא יפריש בשנת מס כלשהי את הסכום המינימלי הנדרש יוטל קנס על סך 500 שקלים.
שיעור ההפקדה המינימלי לפנסיה לעצמאים
שיעור ההפקדה משתנה מעט משנה לשנה, וחשוב להתעדכן ולעדכן את סכומי ההפרשה בהתאם. נכון לשנת 2021, אלו הם סכומים ההפקדה המינימליים:
- עד הכנסה חודשית של 5275 ש״ח, סכום ההפרשה המינימלי הוא 4.45 אחוזים מסך ההכנסה.
- מהכנסה של 5275 ש״ח ועד להכנסה של 10,551, סכום ההפרשה המינימלי הוא 12.55 אחוזים מסך ההכנסה לחלק הזה (ו-4.45 אחוזים עד ל-5275 ש״ח הכנסה כאמור).
- עצמאי שמכניס בממוצע 10,552 ש״ח ומעלה בחודש, מחויב בהפרשה מינימלית של 896.7 ש״ח בחודש על פי חוק.
מה עושה עצמאי שהוא גם שכיר במקביל?
ומה קורה במקרים בהם מדובר בעובדים עצמאיים שהם גם שכירים, ומופרש עבורם כסף לקרן הפנסיה על ידי המעסיק? על פי החוק במקרים הללו, עצמאי צריך להפקיד בעצמו כסף לביטוח הפנסיוני אך ורק אם הסכום המופרש עבורו כשכיר נמוך מהסכום שעליו להפריש כעצמאי בגין ההכנסות מהעסק ועד לסכום זה. למשל, אם בתור עצמאי עובד מסוים מחויב להפריש לעצמו סכום לפנסיה בגובה של 7,000 שקלים בשנה, ועבור העבודה כשכיר הוא זכאי בשנה להפרשות על סך 4,000 שקלים, יהיה עליו להפריש בעצמו עוד 3,000 שקלים מתוך הכנסותיו כעצמאי.
האם יש הטבות מס לעצמאי?
כן, ובדיוק בגלל זה משתלם להפריש כסף לקרן פנסיה לעצמאים, ולא רק כי מדובר בדרישת החוק. עצמאיים משלמים בעצמם את הכסף שהם חייבים למס הכנסה בגין ההכנסה שלהם, ובכל שנה הסכום מתקזז עם הוצאות מוכרות לצרכי העסק (למשל סחורה שמוכרים, ציוד למשרד, הכשרות, מחשב אישי וכן הלאה). חשוב לדעת כי ההפקדה לקרן הפנסיה לעצמאים היא בגדר הוצאה מוכרת, וניתן לקבל הטבות מס על הפקדות של עד 16.5 אחוז מההכנסה. שימו לב שההטבה ניתנת רק עבור השנה שבה הופקד הכסף בפועל לביטוח הפנסיוני, ולכן חשוב לוודא שהכספים מגיעים לפני סוף השנה הקלנדרית. זוהי הטבת מס משמעותית וחשובה והיא הופכת את כל הפעולה של הפקדת כספים לפנסיה. שימו לב – האמור רלוונטי גם כשמדובר בקופת גמל לעצמאים, על קרן השתלמות וכן על סוגים שונים של הפרשות וזוהי בעצם הדרך של המדינה לעודד עובדים עצמאיים להפריש כספים ולדאוג לעצמם לקראת גיל פרישה.
חשוב לזכור
עצמאיים מחויבים על פי חוק להפריש כספים לקרן פנסיונית, ומי שלא יעשה זאת מסתכן בקנס על פי הקבוע בחוק. שיעור ההפקדה המינימלי משתנה בהתאם להכנסה, והוא גם מתקזז אם לעובד עצמאי יש הכנסה נוספת כשכיר. צריך לזכור שהפנסיה היא רשת הביטחון שתאפשר לקבל קצבה בגיל פרישה, וכן היא הרבה פעמים מבטחת אותנו במקרים של פטירה ואובדן כושר עבודה. מעבר לכך, ניתן לקבל הטבת מס על הפרשות לקרן הפנסיה לעצמאים (ולקרנות נוספות כמו קופת גמל וקרן השתלמות) ולכן זה דבר שמומלץ לדאוג לו מהשלב הראשון ולא רק משום שהחוק דורש את זה.