עסקים רבים, ובכל סדר גודל, מתמודדים עם לא מעט אתגרים מיום הקמתם. שינויים בשוק, עניינים תפעוליים שונים וגם אסטרטגיות שיווקיות, כל אלה ועוד מצריכים סיוע של מומחה שיוכל לעזור לעסק להתמודד עימם בהצלחה. יועץ עסקי הוא כתובת מקצועית נכונה להיעזר בה במקרים כאלה, ובייחוד אם רוצים לקחת את העסק כמה צעדים קדימה. אבל איך אפשר לבחור יועץ עסקי מקצועי ומנוסה, בימים שבהם הרשת מוצפת ב"מנטורים עסקיים" שמוכרים מצג שווא של עושר והצלחה? כל זאת ועוד בכתבה שלנו.
נתחיל מההתחלה: מהו תפקידו של יועץ עסקי?
יועץ עסקי צריך להסתכל על מכלול של פרמטרים במטרה לשפר את ביצועיו ולהבטיח את קיומו לטווח ארוך. במסגרת תפקידו, עורך היועץ העסקי ניתוח יסודי כדי לזהות בעיות או אזורים לשיפור בתוך הארגון, החברה או העסק, ולאחר מכן, בהתאם למה שזיהה, מציע פתרונות וכלים ליישום. בין אם זה ייעול המערך התפעולי, הגדלת הכנסות, הפחתת עלויות או שיפור שביעות רצון הלקוחות, הוא מציע פתרונות מעשיים המותאמים לצרכים הספציפיים של העסק. הוא ממנף את הידע ואת המיומנויות השונות שלו וההיכרות שלו עם התעשייה כדי להציע תובנות שאולי לא ברורות מייד לבעלי העסק או הלוקחות בו חלק.
אחד התחומים המרכזיים שבהם היועץ העסקי משפיע מאוד הוא בסיוע ליזמים בהליך של פתיחת עסק חדש. מביצוע מחקרי שוק ופיתוח תוכניות עסקיות ועד לזיהוי מקורות מימון פוטנציאליים ויצירת תהליכים תפעוליים יעילים, ליועץ זה יש תפקיד מרכזי בהפיכת רעיון עסקי למיזם שניתן להוציאו לפועל והוא שם כדי לתת טיפים לעסקים מתחילים שייסעו לעליו בהקמת העסק בצורה הטובה ביותר. היועץ מנחה בעלי עסקים ועצמאים כיצד להתמודד בהצלחה אל מול דרישות רגולטוריות שונות, איך לגייס לקוחות ולהכיר את המתחרים, ומבטיח באופן הזה שהעסק עושה את כל מה שצריך החל משלבים ראשוניים אלה.
אילו תכונות צריך לחפש ביועץ?
בעת בחירת יועץ עסקי, כדאי לתת דגש בתכונות הבאות:
- מומחיות וניסיון – על היועץ להיות בעל הבנה עמוקה של התעשייה והאתגרים הספציפיים העומדים בפני העסק שלכם. כל אלה מגיעים הודות לניסיון עשיר ורקורד מוכח של פתרון בעיות דומות. חפשו מישהו שיש לו לא רק ידע תיאורטי אלא גם ניסיון מעשי, כולל הצלחות (ואפילו כישלונות) שמהם הוא למד לקחים חשובים.
- יכולת ניתוח טובה – יועץ מהשורה הראשונה חייב להיות בעל יכולת ניתוח טובה מאוד, המאפשרת לו לנתח ביעילות בעיות, לנתח נתונים ולתכנן פתרונות יעילים. היכולת שלו לראות את התמונה הכוללת תוך שימת לב לפרטים מבטיחה שהוא מסוגל לזהות בעיות בסיסיות שאולי אינן ברורות מייד ולהמליץ על התנהלות נכונה העונה לצרכים קצרי הטווח וליעדים ארוכי הטווח.
- תקשורת טובה – תקשורת מצוינת היא חיונית כשעובדים עם יועץ עסקי. היועץ האידיאלי צריך להיות מסוגל לבטא רעיונות מורכבים בצורה ברורה ותמציתית, ולהבטיח שהכול מובן לכל השומעים.
- התאמה – העולם העסקי מתפתח כל הזמן, ויועץ צריך להיות בעל יכולת הסתגלות, כזה המסוגל להתמודד עם השינויים בשוק, בטכנולוגיה ובחוק. הגמישות שלו בהתאמת אסטרטגיות וגישות שונות בהתאם לאתגרים חדשים שצצים במהלך הדרך, היא קריטית לשמירה על העסק ועל מיקומו.
- יושרה ואמינות – אמון הוא הבסיס ליחסי יועץ-לקוח. חפשו יועץ הפועל בסטנדרטים אתיים גבוהים, שקיפות ויושר. הוא צריך לתת עדיפות לאינטרסים של העסק שלכם, לספק ייעוץ חסר פניות ולשמור על סודיות.
- מיומנויות בין אישיות – יועץ צריך להיות מסוגל לבנות קשרים חזקים עם כל הרמות בעסק שלכם ולפתח אותם. הכישורים הבין-אישיים שלו יכולים לעזור בטיפוח סביבה חיובית, שיתופית ולעודד תקשורת פתוחה עם ובין כולם.
כיצד יועץ עסקי יכול לסייע לעסקים לצמוח ולהתייעל?
יועץ עסקי יכול לעזור מאוד לעסק באמצעות מספר כלים:
- תכנון אסטרטגי – יועץ עסקי יכול לעזור לבנות תוכנית אסטרטגית המתיישרת עם יעדיו ארוכי הטווח של העסק. תכנון זה עשוי לכלול זיהוי הזדמנויות חדשות, הגדרת יעדים ברורים וקביעת צעדים שאפשר ליישם בשטח כדי לעשות זאת בהצלחה.
- ניתוח שוק – בעזרת ביצוע מחקר וניתוח שוק מעמיק, יועץ עסקי יכול לחשוף בפני העסק פלחי שוק חדשים או אזורים גיאוגרפיים להתרחבות פיזית. הוא יכול להדריך את העסק כיצד להיכנס לשווקים אלה ביעילות, בהתחשב בתחרות המקומית, התנהגות הצרכנים ודרישות הרגולציה הרלוונטיות לאותו ענף.
- יעילות תפעולית – באמצעות בחינת התנהלות העסק, יכול היועץ העסקי לזהות חוסר יעילות וצווארי בקבוק המעכבים צמיחה. בעזרת הטמעת שיטות עבודה מומלצות ופתרונות חדשניים, יכול היועץ לייעל תהליכים, להפחית עלויות ולשפר את הפרודוקטיביות הכוללת של העסק עצמו.
- ניהול כלכלי מוצלח יותר – היועץ יכול לסייע בתכנון הניהול הכלכלי, כולל תקצוב וניהול תזרים מזומנים. הוא יכול לעזור לזהות אזורים שבהם אפשר להפחית עלויות ולייעץ לגבי אסטרטגיות השקעה כדי להניע צמיחה והצלחה כלכלית.
- שילוב של טכנולוגיות שונות – בעידן הדיגיטלי של היום, מינוף הטכנולוגיה הוא המפתח להתמודדות עם התחרות הלא פשוטה בכל ענף כמעט. יועץ עסקי יכול להמליץ ולסייע ביישום הפתרונות הטכנולוגיים העדכניים ביותר המייעלים את התפעול, משפרים את חווית הלקוח ופותחים ערוצים חדשים לצמיחה.
- משאבי אנוש ופיתוח צוות – היועץ יכול במסגרת שירותיו לסייע בבניית צוות יעיל, תוך התמקדות בבחירת אנשים בעלי כישורים מתאימים, שילוב של אסטרטגיות הדרכה ופיתוח התומכות ביעדי הצמיחה של העסק ומתן דגש ב הון האנושי.
- אסטרטגיות שיווק ומיתוג – באמצעות ניתוח עמדת השוק הנוכחית, יכול היועץ לסיים בפיתוח אסטרטגיות שיווק ומיתוג שמשפרות את האופן שבו נתפס העסק, ובכך לעזור למשוך לקוחות חדשים ולשמור על הקיימים. זה יכול לכלול שיווק דיגיטלי, מדיה חברתית ויוזמות מיתוג המותאמות לקהל היעד של העסק.
- ניהול סיכונים – יועץ עסקי יודע לזהות סיכונים פוטנציאליים הקשורים לצמיחה, כולל סיכוני שוק, סיכונים פיננסיים ותפעוליים. לאחר מכן הוא יכול לעזור לפתח אסטרטגיות לניהול סיכונים כדי להפחית סיכונים אלה, ולהבטיח שהעסק מוכן לאתגרים בלתי צפויים.
כיצד עסקים יכולים לקבוע את החזר ההשקעה של שכירת יועץ?
שקביעת ההחזר על ההשקעה (או ROI – Return on investment) בכל הנוגע להשכרת שירותיו של יועץ עסקי כרוכה בהערכת התוצאות הניתנות למדידה מול עלות השירות הרלוונטי להן. כדי לעשות זאת נכון יש להתחיל בהצבת יעדים ברורים ניתנים לכימות בתחילת תקופת הייעוץ, כמו הגדלת ההכנסות, הפחתת עלויות או שיפור היעילות התפעולית. נוסף לכך, יש להביא בחשבון עניינים הקשורים לשיפור שביעות רצון העובדים או רמות שירות לקוחות, אף שקשה יותר לכמת אותן. כלים כמו מערכת חשבונית ירוקה יכולים לעזור לעקוב ולנתח את כל זה לפני ואחרי הייעוץ, ולספק תמונה ברורה של המצב הכלכלי של העסק או בכלל לאחר קבלת הייעוץ. באמצעות השוואת תוצאות אלו לעלות הייעוץ, אפשר לקבוע את החזר ההשקעה הנוגע לשימוש בשירותיו של יועץ עסקי מומלץ.
לסיכום
יועץ עסקי יכול לסייע ולתת ערך אמיתי וארוך טווח לעסק במגוון היבטים. אך חשוב מאוד לבחור אותו בקפידה, לבצע איתו תיאום ציפיות מלא לגבי התוצאות הרצויות ולשתף פעולה עם התהליך כדי להביא לתוצאות משמעותיות לעסק.