כאשר מדובר בשכירות, נושא דמי הלידה הוא יחסית פשוט והמעסיק או המעסיקה הם אלו שאחראים על התהליך הבירוקרטי מול המוסד לביטוח לאומי לקבלת הכספים. מנגד, כשמדובר בעצמאיות, קיים בלבול מסוים וחוסר הבנה באשר לתהליך, כשהשאלות המרכזיות הן מהם התנאים לקבלת הכספים, כיצד מחושב הסכום ומהו תהליך קבלת דמי הלידה.
על כל השאלות החשובות האלו ננסה לענות לך כעת :)
מהם דמי לידה?
דמי לידה הם סכום כספי שיולדת מקבלת מהמדינה בשל הצורך להפסיק את עבודתה ולצאת לחופשה של מנוחה, התאוששות וגידול התינוק. הרעיון כאן הוא לפצות את היולדת על אי ההכנסה בחודשים הללו ולאפשר לה להתקיים.
האם את מוגדרת כעצמאית?
עצמאית על פי ההגדרה היא קודם כל מי שעברה את התהליך של פתיחת עסק עצמאי ופתחה תיקים במוסד לביטוח לאומי, במס הכנסה ובמע״מ. מכאן, כדי שתקבלי הכרה כעצמאית מביטוח לאומי, אחד משלושת התנאים הבאים צריך להתקיים:
- את עוסקת במשלח ידך 20 שעות בממוצע בכל שבוע.
- ההכנסה החודשית הממוצעת שלך מהעבודה בעסק איננה נמוכה מ-50 אחוזים מהשכר הממוצע במשק.
- את עוסקת במשלח ידך לפחות 12 שעות בשבוע וההכנסה החודשית הממוצעת שלך לא פחתה מ-15 אחוזים מממוצע השכר במשק.
האם את זכאית לדמי הלידה?
ישנם שלושה תנאים מרכזיים שיסייעו לך להבין זאת:
- לידה: זה אולי יישמע לך מצחיק, אבל אחד התנאים הוא שילדת את התינוק. מצב זה תקף גם במקרים של לידה שקטה או מוות של התינוק לאחר הלידה לא עלינו.
- הפסקת עבודה: הפסקת את עבודתך בעקבות הלידה. כלומר, אם תבחרי להמשיך לעבוד לא תהיי זכאית לדמי הלידה.
- תקופת אכשרה: כדי שתהיי זכאית לקבלת דמי לידה, עלייך לצבור תקופת אכשרה מסוימת. עצמאית ששילמה לפני הפסקת העבודה דמי ביטוח לאומי עבור 10 חודשים מתוך 14 חודשים או 15 חודשים מתוך 22 חודשים, זכאית לדמי הלידה המרביים של 15 שבועות. עצמאית ששילמה לפני הפסקת העבודה דמי ביטוח לאומי עבור 6 מתוך 14 חודשים, זכאית לדמי לידה חלקיים עד 8 שבועות.
חישוב דמי לידה
הסכום שמתקבל מחושב בהתאם להכנסה השנתית, על פי דו״ח השומה הנוכחי או על פי הדו״ח מהשנה הקודמת (הגבוה מבין השניים). באתר ביטוח לאומי תוכלי למצוא מחשבון לחישוב דמי הלידה ולקבל הערכה כללית קרובה למדי לסכום שתקבלי בפועל.
תהליך קבלת דמי הלידה
התהליך עצמו הוא פשוט ביותר וכל שאת צריכה לעשות זה להגיש את המסמכים הרלוונטיים לביטוח הלאומי. הכסף יתקבל ישירות אל חשבון הבנק המעודכן בביטוח לאומי מיד לאחר הלידה או ממועד הפסקת העבודה, אך לא לפני 53 ימים לפני תאריך הלידה המשוער כפי שנקבע על ידי רופא או 28 ימים אם מדובר בדמי לידה חלקיים.
ומה עם העסק שלך בזמן חופשת הלידה?
מדובר בעסק עצמאי ויש צורך להמשיך את הפעילות בהרבה מקרים, ולכן כעצמאית את זכאית לבצע פעולות מסוימות לצורך תחזוקת העסק כדי שיוכל להמשיך ולתפקד גם אחרי החזרה לעבודה. שימי לב שאלו דברים שניתן לעשות באישור מול הביטוח הלאומי. באופן כללי מומלץ מאד להסדיר את כל החובות מול המוסד לביטוח לאומי על מנת שתהיי זכאית לתשלום דמי הלידה.
ההבדל בין דמי לידה למענק לידה
דמי הלידה הם סכום כסף שהמטרה שלו הוא לפצות אותך על אובדן ההכנסה בעת חופשה הלידה. במקביל לתשלום הזה, זכאית כל יולדת למענק חד פעמי בעקבות לידה המכונה מענק לידה. סכום המענק עבור הילד הראשון הוא 1826 ש״ח, 822 ש״ח עבור הילד השני ו-548 עבור הילד השלישי.
סיכום
בשורה התחתונה, כעצמאית את זכאית לדמי לידה בדיוק כמו נשים שכירות. אך חשוב מאד שתוודאי מראש שאת עומדת בכל תנאי הזכאות, ובמידת הצורך מומלץ בהחלט להיעזר ברואה חשבון בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי.
מאחלים לך לידה קלה והמון בריאות!