אמנם על הנייר, אורכו של יום עבודה בישראל הוא 8.4 שעות. אבל אם נוסיף לזה את הטלפונים המאוחרים, המיילים הדחופים, התיקונים הקטנים והמשברים הגדולים שכיאה למרפי, נוטים לקרות אחרי שעות העבודה – כנראה שנגיע ל-10 או 11 שעות ביום. אז איך אפשר לעשות סטופ-כיבוי-אישור כשהעסק תלוי בך ולפנות זמן למשפחה?
פרדוקס העבודה מהבית
הקורונה שנכנסה לחיינו במרץ 2020 הביאה עימה את ה-WFH#, או בתרגום לעברית – עבודה מהבית. לפתע, המשרד עבר לממ"ד, בגדי העבודה הוחלפו בפיג'מה והזום תפס את מקומה של האינטראקציה האנושית. "עבודה מהבית?" חשבנו לעצמנו, "סוף סוף יהיה זמן להיות עם המשפחה!". ובכן, זה נכון. פיזית, אכן היינו יותר זמן במחיצת המשפחה, אבל מנטלית? מנטלית היינו שקועים בעבודה. בעיקר בגלל שהגבולות בין הבית למשרד, שהיו כל כך ברורים בעבר, היטשטשו לגמרי.
אז בין אם העבודה שלך מתבצעת מהחנות, מהמשרד או מהבית, החלטנו לאסוף עבורך מספר טיפים שיסייעו לך להתנתק מהלקוחות, מהעובדים, מהעסק ומכל מי ששותה את הזמן היקר שלך עם המשפחה.
1. הלקוח שצעק "דחוף! דחוף!"
אנחנו בטוחים שיש לך לפחות לקוח אחד שהכל דחוף לו. הצעת מחיר? דחוף. תיקונים? דחוףףף! שיחת טלפון? דחוףףףףףףף!@#!$ אז די, לא הכל דחוף ולא הכל צריך לקרות כאן ועכשיו. אם לא זיהית איזשהו קרייסיס מטורף – אפשר פשוט להגיד "אין בעיה, אטפל מחר".
המלצה שלנו: זה הזמן להוסיף לחוזה העבודה עם הלקוחות סעיף בשם SLA (או Service Level Agreement), שמשקף ללקוח את זמני התגובה שלך – מהרגע שהלקוח שלח פנייה או בקשה ועד שהוא יקבל ממך מענה או תוצר. תחת ה-SLA צריכים להיכנס תרחישים נפוצים כדוגמת – זמן מענה למייל (עד 3 שעות מקבל המייל), זמן העברת תוצר (עד 24 שעות מקבלת הבקשה) ועוד.
2. כשהעסקי והאישי נפגשים
בהמשך ישיר לסעיף הקודם, חשוב לנו לדבר רגע על ה-WhatsApp – המקום שבו אנחנו מתקשרים עם המשפחה, החברים ו…הלקוחות. מה שמוביל לאותה סיטואציה מעצבנת ומביכה: מצד אחד, הלקוח שולח הודעת וואטסאפ ב-20:00 בערב ורואה שהתחברת. מצד שני, קיבלת את הודעת הוואטסאפ מהלקוח ב-20:00 בערב ולא נעים לך לסנן (כי כמו שציינו, הוא רואה שהתחברת), אז ענית לו.
לקוחות שולחים הודעות אחרי שעות העבודה? אסור לפתוח אותן! גם בשביל שהם לא יתרגלו למענה מחוץ לשעות העבודה וגם בשביל שההודעות לא יברחו לך מהראש ביום למחרת. וחוץ מזה, אם זה באמת דחוף – הם יתקשרו.
המלצה שלנו: אם יש לך סמארטפון בעל סים כפול או סתם מכשיר מיותר ששוכב במגירה, אנחנו ממליצים לך לפתוח וואטסאפ עסקי ולתפעל את העסק דרכו. כך, כשהלקוחות ישלחו הודעה ב-8 בערב, לא יווצר מצב לא נעים בגלל שהתחברת ולא קראת/ קראת ולא ענית.
3. יעילות היא שם המשחק
שעות העבודה הדרקוניות בישראל הופכות כל סידור קטן לבעיה גדולה ויוצרות מצב שבשביל לעשות סידורים לבית או לעסק, יש לך שתי אופציות – או להתחיל לעבוד מאוחר או לסיים לעבוד מוקדם. בשני המקרים, שהזמן שתיכננת לבלות עם המשפחה ירד לטמיון.
ובכן הנה עובדה מעניינת – הקורונה, אותה מגפה מעצבנת שהזכרנו בהתחלה, גרמה להמון חברות וגופים להציע את מרכולתם באינטרנט. לא רק לימודים ועבודה, אלא גם קניות בסופר, שירותי רפואה, רכישת בגדים וצעצועים לילדים ותשלום חשבונות הפכו אפשריים מהנוחות של הבית. ובשבילך זה פחות זמן בדרכים ובתורים ויותר זמן עם המשפחה.
המלצה שלנו: לאינטרנט אין שעות סגירה. אז גם אם יש לך קניות להזמין או חשבונות לשלם, אפשר לעשות זאת גם אחרי שהילדים ובן או בת הזוג ילכו לישון ולהרוויח איתם עוד קצת זמן.
4. יומני היקר שלום
ככל שהתא המשפחתי גדל, כך גדלה גם כמות האירועים והמטלות בלו"ז שלך. ימי הורים, ימי הולדת, יום נישואין, אירועים, איסופים מחוגים ומה לא. זה אולי ישמע לך ברור מאליו, אבל ניהול יומן אישי בצורה קפדנית וסינכרונו ליומן העסקי, יעזרו לך לתכנן לו"ז עסקי שלא יתנגש עם הלו"ז המשפחתי ויראה לך בדיוק מתי אפשר לעבוד יותר, מתי פחות ומתי בכלל צריך להודיע ללקוחות שיצאת לחופש.
המלצה שלנו: אם בא לך להגיע לרמת Expert, אפשר גם להוסיף את בן או בת הזוג ליומן כדי שלשניכם תהיה גישה ללו"ז המשותף. זה יחסוך המון שאלות כמו "רגע, אז מתי טקס החגורה השחורה בקראטה של יותמי?".
לסיכום, אנחנו מבינים שהעסק שלך הוא חלק בלתי נפרד ממך ומהמשפחה שלך ואנחנו לא מזלזלים בזה לרגע. אבל בתוך כל הטירוף הזה, המשפחה היא זו שיכולה למלא אותך באנרגיות חיוביות ולתת לך את הכוח להמשיך ולנהל את העסק שלך בצורה הכי טובה שיש.