גבירותיי ורבותיי, צופות וצופים, בבית או באצטדיון, קהל נכבד, קבלו במחיאות כפיים סוערות וקריאות מעודדות, את האחד והיחיד, הקפטן של השיקגו בולס, השחקן הגדול ביותר שאי פעם שיחק את המשחק…………….מייקל ג’ורדן!!!!!!!!!
אז כמו מיליוני צופים ברחבי העולם התחלתי גם אני לראות את סדרת הדוקו החדשה בנטפליקס על השיקגו בולס (עם דגש חזק תבניתי על מייקל ג’ורדן), ואני חייב להגיד שהיא לא פחות מיצירת מופת דוקומנטרית. גם אם אתם לא חובבי כדורסל או ספורט בכלל, תעשו לעצמכם טובה ותראו את הסדרה הזאת.
למי שלא ראה, ב-1998 במהלך העונה האחרונה של מייקל ג’ורדן בשיקגו בולס, העניקו לצוות צילום את האישור ללוות את הקבוצה ובכך העניקו לנו הצצה מדהימה אל מאחורי הקלעים של קבוצת NBA בשיא שלה. אבל בתכלס, הסדרה עוסקת (ובצדק) באיש והאגדה, מייקל ג’ורדן, וזה מ-ר-ת-ק !
תמיד הערצתי את מייקל ג’ורדן. הוא היה התגלמות המשפט “off pays work Hard“ אני מאמין גדול במשפט הזה.
אבל משהו אחד תפס אותי קצת לא מוכן. הפתיע אותי. אפילו קצת ערער בי את התפיסה שהיתה לי לגבי ג’ורדן. כמעט בכל ראיון, בין אם זה חבר לקבוצה או אויב מושבע שלו, ולמרות שכולם הודו בפה מלא שמייקל ג’ורדן הוא השחקן הגדול ביותר בכל הזמנים, איכשהו, באיזשהו שלב בראיון, התגנבה לה בעקביות, ביקורת אחת ״קטנה״… דרך ההנהגה שלו.
ההנהגה של ג’ורדן תוארה ע״י יריביו וחבריו לקבוצה כאגרסיבית, רודנית, מזלזלת בתוצאה לא ראויה, תובענית ללא מנוח ובאופן גורף כדיקטטורית. ג’ורדן בעצמו הודה שהיה לא קל להיות תחת ההנהגה שלו.
באופן טבעי, התחלתי להרהר בדבר. פתאום עלו לי המון שאלות על דרך ההנהגה של ג’ורדן.
*האם ג’ורדן היה חייב להנהיג ככה?
*אם הוא היה מנהיג בצורה אחרת, האם היה מגיע לאותן תוצאות?
*האם המטרה מקדשת את האמצעים?
*האם בלקיחת המנהיגות, אתה לוקח על עצמך את הבדידות בפסגה ומורת רוחם של ההמון?
איך נכון להנהיג?
אז כמו בכדורסל, גם בעסקים חייבים מנהיג. מנהיג בעל יכולת להביא את העסק שלו למיקסום תוצאות חיוביות. וכמו במגרש הכדורסל, חייבים הנהגה ברורה ואפקטיבית. הנהגה שתוביל את הקבוצה בדרך הנכונה ושתעורר בהם השראה ומוטיבציה כדי להבטיח דבקות במטרה המשותפת של כולם – ניצחון על שאר המתחרים.
כדי שנוכל להבין איך נכון להנהיג כדאי לדעת איזה סוגים של מנהיגויות יש ואת יעילותם.
שלב ראשון: לזהות את סגנון המנהיגות שלכם
על פי הפסיכולוג והסופר דניאל גולמן, שהביא לתודעה הציבורית את ה״אינטיליגנציה הרגשית״ יש שישה סוגים של מנהיגים:
– ״מנהיג בעל-חזון״ – ״מנהיג מאמן״ – ״מנהיג חברתי״ –
– ״מנהיג דמוקרטי״ – ״מנהיג מדריך״ – ״מנהיג מפקד״ –
מנהיג בעל-חזון
למנהיג בעל-חזון יש חזון ברור וארוך תווך לחברה שלו ומוביל את הצוות להגשמת החזון. ציטוט אופייני של מנהיג כזה: ״בואו איתי״.
מנהיג מאמן
מנהיג מאמן מחבר את הקידום של העובדים תחתיו לקידום החברה עצמה. הוא מאמין שבעזרת הכנה ופיתוח היכולות האישיות של העובדים תחתיו הוא מקדם את החברה. ציטוט אופייני של מנהיג כזה: ״נסו את זה״
מנהיג חברתי
מנהיג חברתי יוצר הרמוניה ובונה קשרים אישיים בתוך הצוות שלו. הסגנון הזה יוצר חיבור עמוק יותר בתוך הצוות ובכך מייעל את התקשורת הבין-אישית. ציטוט אופייני של מנהיג כזה: ״אנשים במקום הראשון״.
מנהיג דמוקרטי
מנהיג דמוקרוטי דוגל בשיתוף פעולה ובאופן אקטיבי מחפש את דעתם של הצוות. הוא נוטה להקשבה במקום הוראה. ציטוט אופייני של מנהיג כזה:״מה אתם חושבים?״
מנהיג מדריך
מנהיג מדריך מתרכז בביצועים ועמידה ביעדים בלבד. יצירת פעילות בסטנדרט גבוה ודרישה שכל הצוות יעמוד ברף שהציב. ציטוט אופייני של מנהיג כזה:״עשו כמוני, עכשיו!״
מנהיג מפקד
מנהיג מפקד דורש צייתנות מיידית מהצוות ושליטה על כל המתרחש בחברה. ציטוט אופייני של מנהיג כזה: ״עשו מה שאני אומר!״
לכל אחד מאיתנו יש סגנון מנהיגות שונה שבדרך כלל איננו מודעים אליו, אך ברגע שמבינים את נקודות החוזק והחולשה של כל סגנון ניתן לשפר את כישורי המנהיגות שלנו ולנסות להתאים את עצמנו לכל מצב. וזה מוביל אותנו לשלב השני.
שלב שני: להבין את היעילות של כל סגנון
גולמן טוען שאין יעילות בשימוש בסגנון מנהיגות אחד אלה יש לתמרן בין ששת סוגי המנהיגות בהתאם לסיטואציה ולאנשים שעומדים מולכם.
בואו נבין מתי כל סגנון יעיל ומתי לא:
מנהיג בעל-חזון
מתי זה יעיל? – כשהחברה צריכה ללכת בדרך חדשה וזקוקה לחזון ברור. אם האנשים תחתיך רואים את התמונה הגדולה ויודעים מה תפקידם בתוכה, קל להם להשיג אותה ולפתח מוטיבציה לכך.
מתי זה לא יעיל? – אם החזון רחוק מדי מהמציאות, הוא יכול להישכח ולהוריד את מורל הצוות.
מנהיג מאמן
מתי זה יעיל? – כשהצוות לוקח אחריות על ההתפתחות המקצועית שלו וזקוק לעזרה בבניית כישורים לתווך הארוך. כשיש חבר צוות שסוטה מהמסלול וזקוק להכוונה.
מתי זה לא יעיל? – כשיש צורך בתוצאות מהירות. כשהאדם שעובד תחתיך אינו מחוייב לך או זקוק להכוונה רבה מדי.
מנהיג חברתי:
מתי זה יעיל? – כשהצוות סובל ממורל ירוד ויש אי אמון או כשהארגון עומד בפני שינויים גדולים וזקוק למוטיבציה בכדי להמשיך. מנהיג חברתי יכול לעזור לצוות שלו בעזרת חיזוקים חיוביים והקרנת אופטימיות.
מתי זה לא יעיל? – כשאין חזון ברור. מתן חיזוקים חיוביים והתמקדות יתרה ברגשות הצוות יכול לגרום לסטייה מהמטרה העיקרית של העסק.
מנהיג דמוקרטי
מתי זה יעיל? – כשהצוות יודע לעבוד יחד בכדי למצוא את דרך הפעולה הטובה ביותר. כשיש צורך שכלל הצוות יראה בעין אחת את המטרה וליצור קונצנזוס רעיוני. זו גם דרך אפקטיבית כשיש צורך בשיתוף של ידע בין אנשי הצוות
מתי זה לא יעיל? – אם לצוות אין מספיק ידע כדי לבצע החלטה שקולה.
מנהיג מדריך
מתי זה יעיל? – כשיש צורך בתוצאות מהירות ואיכותיות, והצוות שלך בעל מוטיבציה ויכולות גבוהים.
מתי זה לא יעיל? – כשהצוות אינו מתפקד ברמה גבוהה וחסר יכולת לעמוד בדרישות המנהיג. אמנם דרך הנהגה זו יכולה להניב תוצאות מדהימות אך היא יכולה גם להוביל לתשישות ושחיקה של הצוות.
מנהיג מפקד
מתי זה יעיל? – ברגעי משבר או לחץ. כשיש צורך להתמודד עם אנשי צוות בעייתיים.
מתי זה לא יעיל? – בזמנים של רוגע, סגנון פיקודי יכול להוריד מורל של צוות ולהוביל לחוסר סיפוק מהעבודה.
שלב שלישי: יישום
כמו הכל בחיים, השאיפה היא איזון. יש זמן ומקום לכל סוג של מנהיגות. מנהיג דגול מבין את נקודות החוזק של כל סוג מנהיגות ומשתמש בכל אחד מהם בזמן הנכון ובעת הצורך למען השגת המטרה בצורה היעילה ביותר. תוכלו לבחור בסגנון המנהיגותי היעיל ביותר אם תלמדו ״לקרוא״ אחרים טוב יותר ואת הסיטואציה באופן אובייטיבי אך עדיין להיות במודעות עצמית. כאן זה המקום לשפר את יכולת ההקשבה שלכם ואת האינטילגנציה הרגשית שלכם. (טיפים איך לשפר אינטילגנציה רגשית)
אז מה עם ג’ורדן?
מלבד התשוקה שלו למשחק, הכריזמה ועוד אינספור סופרלטיבים שאפשר לתת וכבר נתנו, הוא שילב את כלל סוגי ההנהגה שציינו כאן. בכל מצב נתון הוא הבין באיזה סגנון מנהיגותי עליו לנקוט בכדי להשיג את המטרה בצורה היעילה ביותר, כי הוא ידע ש״שחקנים לא לוקחים אליפויות, קבוצות לוקחות אליפויות״.
אז כן, לכמה אנשים היה קצת קשה בדרך, אבל מייקל ג’ורדן היה מנהיג גדול. לא במקרה הוא גם הצליח באופן בלתי רגיל גם בעולם העסקי. מי היה מכיר את נייק בלעדיו? ;)
ונסיים בציטוט מאחד הקמפיינים האיקוניים של ג’ורדן למשקה ״גייטורייד״: Mike like Be. או לפחות נסו.