כל מי שמנהל עסק חייב להיות בטוח שהעסק רווחי, בדיוק בגלל זה בעלי עסקים חייבים להכיר היטב מושגים נפוצים בעולם העסקים ובעיקר להבין כיצד להעריך את החברה שלהם ולהבין אם היא אכן רווחית. אם כך – המושג הבסיסי והחשוב ביותר שעוזר להבין את הרווחיות של חברה הוא "רווח גולמי". אם אתם עדיין לא מכירים אותו, הגעתם למקום הנכון. כיצד נעשה החישוב של הרווח הגולמי ובמה הוא שונה מסוגי רווח אחרים? בואו נצא לדרך.
מה זה רווח גולמי?
הרווח הגולמי של עסק מסוים הוא בעצם הרווח המחושב לאחר עלויות המכר. כלומר, רווח גולמי הוא רווח שמחושב אחרי עלויות הייצור של המוצר שנמכר או העלות של יצירת השירותים שמוכרים. הרווח הגולמי הוא בעצם הנתון הבסיסי ביותר של רווח שמאפשר לראות כמה עסק הרוויח בתקופת זמן מסוימת. הוא גם אמור לשקף פחות או יותר את אופן ההתנהלות של העסק ולתת תמונת מצב לגבי העלות של השירותים או המוצרים, באיזה רווח אפשר ורצוי למכור אותם, איפה אפשר לנסות לחסוך בעלויות העסק ואיפה כדאי להשקיע יותר.
מהו דו״ח רווח והפסד?
דו״ח רווח והפסד, המכונה גם בשם דו״ח הכנסות והוצאות, הוא דו״ח מפורט המשקף את הביצועים הפיננסים של חברה הוא גוף כלכלי מכל סוג שהוא על פני תקופת זמן מסוימת. לרוב מופק דו״ח רווח והפסד לתקופת זמן של שנה, אבל אפשר להפיק דו״חות גם לפרקי זמן קצרים יותר. לדוגמה אפשר להפיק דו״חות חודשיים או רבעוניים וכן דו״ח לתקופות זמן ארוכות יותר, למשל דו״ח רווח והפסד מהעשור האחרון. הדו״ח מפורט למדי וכולל בתוכו נתונים רבים, שאחד מהם הוא הרווח הגולמי של העסק בתקופת הזמן הנתונה. בדו״חות מהסוג הזה משתמשים כדי לשקף מצב כלכלי של חברה, בין אם לצורך מתן הלוואה או לפני השקעה של גורם חיצוני, בין אם לקראת מכירה או מכל סיבה שאחרת שהיא. בהחלט יש להבין בפיננסים לעומק כאשר קוראים דו״ח רווח והפסד, כדי לקבל תמונה ברורה על מצבה הפיננסי של חברה. אך כאמור – הנתון המשקף את הרווח הגולמי הוא בהחלט נתון חשוב ומעיד על הרווחיות של עסק כזה או אחר.
חישוב שיעור רווח גולמי
החישוב של הרווח הגולמי הוא חישוב פשוט למדי ובסיסי ולצורך ההסבר ניקח לדוגמה מפעל לייצור שוקולד. אם עלות הייצור של חטיף אחד היא על 2 שקלים והחטיף נמכר ב-10 שקלים, הרי שהרווח הגולמי של המפעל הוא 8 שקלים. כלומר, אם בשנה מסוימת עתיד המפעל להכניס מיליון שקלים לאחר עלויות הייצור, הרווח הגולמי השנתי שלו יעמוד על 800,000 שקלים. כאמור מדובר בנתון הבסיסי ואולי החשוב ביותר כשרוצים להבין אם עסק מסוים הוא רווחי או לא. יחד עם זאת צריך לזכור שזהו לא הנתון החשוב היחיד, וכי ישנם עוד כמה סוגי נתונים חשובים שכדאי מאוד להכיר.
סוגי רווחים נוספים
רווח תפעולי
עלויות הייצור הן כמובן לא העלויות היחידות. אל ההוצאות השוטפות יש להוסיף הוצאות אחרות קבועות כגון שכירות של העסק, פיתוח של שירותים ומוצרים, משכורות לעובדים, פרסום וכן הלאה. הרווח התפעולי הוא למעשה הרווח לאחר ניכוי ההוצאות הללו.
רווח תפעולי לאחר הוצאות מימון
הוצאות המימון של עסק מחושבות לרוב בנפרד משאר ההוצאות, כשאנחנו מדברים על הוצאות של הלוואות והחזרים שונים. סוג הרווח הוא בעצם הרווח התפעולי לאחר שמחשבים ומנכים את הוצאות המימון. זהו נתון חשוב מפני שהוא נותן אינדיקציה טובה למדי לגבי תזרים המזומנים של עסק.
רווח נקי לפני מס
כאן מדובר בעצם ברווח של עסק מסוים לאחר חישוב כלל ההוצאות – הוצאות הייצור, ההוצאות התפעוליות השונות שדיברנו עליהן, הוצאות המימון וההלוואות, משכורות וכו׳ ובקיצור – כל ההוצאות השוטפות של העסק. לאחר הניכוי הזה נגיע בעצם לסכום הרווח שעל פיו משלמים למס הכנסה. כלומר – לא משלמים מס על ההוצאות אלא רק על ההכנסות נטו. כמובן שזהו הרווח לפני שמורידים את המס.
רווח נקי
הרווח הנקי הוא בעצם הרווח אחרי ניכוי המס. כלומר – מורידים את עלויות הייצור ואת העלויות התפעוליות, מגיעים לסכום ההכנסה ומנכים ממנו את החוב לרשויות המס. זהו למעשה הרווח הנקי של החברה, הכסף שהולך ישירות לכיס של בעל או בעלת העסק.
לסיכום
הרווח הגולמי הוא נתון בסיסי וחשוב ביותר שכל בעל עסק צריך להכיר, לצד נתונים וסוגי הרווחים האחרים. לא מעט בעלי עסקים נעזרים ברואה חשבון או ביועץ מס לחישוב המספרים הללו, אבל כך או כך חשוב לדעת לנהל באופן שוטף את החשבונות של העסק. ניהול חשבונות העסק יכול להיעשות גם באמצעות
מערכת לניהול דוחות אונליין. המערכת מאפשרת לנו להוציא קבלות, לרכז נתונים, להכניס הוצאות ולקבל דו״חות מפורטים לכל תקופת זמן. זוהי הדרך הנוחה והיעילה ביותר לניהול הפיננסי של עסק ואנו ממליצים בחום לבחור בה על פני ניהול ספרים ידני ישן ומסורבל.