כיצד תשפיע פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי על עסקים בישראל?
בסוף השבוע האחרון נפל דבר: במשאל עם שהתבצע בבריטניה בו התושבים התבקשו להכריע האם להישאר באיחוד האירופי או לעזוב אותו, הרוב (52%) הצביעו בעד עזיבת האיחוד. תוצאה זו הפתיעה רבים, שכן האווירה השלטת, לפחות כפי שהתבטאה בתקשורת, היתה כי הבריטים יחליטו להישאר באיחוד, בו היוותה בריטניה חברה משמעותית במשך עשרות שנים. ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון, שיזם את משאל העם כהבטחת בחירות ועמד במילתו, ציפה גם הוא שמרבית הבריטים ירצו להישאר באיחוד. אלא שתושבי הכפרים והערים הקטנות בבריטניה, כמו גם תושביה המבוגרים והשמרנים, חשבו אחרת, והיטו את הכף לטובת עזיבה.
מרגע שנודעו התוצאות, מלאה הרשת בהשערות וניחושים לגבי השפעת ההחלטה הדרמטית על כלכלת בריטניה בפרט והכלכלה העולמית בכלל. גם בישראל עסוקים הפרשנים הכלכליים בימים האחרונים בבניית תרחישים לאופן בו ה-Brexit ישפיע על ישראל, בין אם מדובר במסחר בבורסה, הנהלת חשבונות באינטרנט, יצוא או השקעות. סיכמנו עבורכם את ההשערות המובילות בנושא.
נתניהו: לפרישה אין השפעה ישירה על ישראל
כמתבקש, ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הספיק להגיב להודעה על פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי. כבר לאחר היוודע התוצאות, אמר נתניהו כי היחסים הטובים בין ישראל ובריטניה, הכוללים את שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות, צפויים להימשך. ואילו בפתח ישיבת הממשלה שהתקיימה כמה ימים לאחר ההכרעה, אמר נתניהו כי לפרישה לא צפויה השפעה ישירה על ישראל, אלא רק השפעה שהיא במסגרת היותה של ישראל חלק מהכלכלה הגלובלית.
האוצר: השפעת פרישתה של בריטניה על היצוא ועל הבורסה – זניחה
ממשרד האוצר יצאו עד כה מספר פרשנויות שונות לאירוע. אגף הכלכלן הראשי של משרד האוצר הוציא סקירה לפיה התנודתיות שתיווצר בשווקי ההון הגלובליים בעקבות פרישתה של בריטניה מהאיחוד תשפיע על ישראל באופן דומה למשבר שהתרחש בגוש היורו ב-2012, אז ירדו מדדי שוק ההון בישראל ב-6.5 אחוזים בממוצע.
עוד נאמר בסקירה כי ההשפעה על היצוא הישראלי לבריטניה תהיה קטנה ותעמוד על פחות מ-0.1 אחוזים, וזאת מאחר שלא מדובר ביצוא רחב היקף. בנוסף, דובר באוצר גם על תרחיש חיובי של יצוא בו פרישת בריטניה מהאיחוד עשויה לחזק את יכולתה של ישראל להתחרות על היצוא בשוק האירופי, בעיקר בענפים בהם לישראל יש יתרון כמו ציוד אלקטרוני, ציוד אופטי, מכונות ותרופות.
כלכליסט: התיירות לישראל מבריטניה תיפגע
במאמר באתר "כלכליסט" הועלתה ההשערה שלפרישתה של בריטניה מהאיחוד תהיה השפעה שלילית על התיירות הנכנסת מבריטניה לישראל. בשנת 2015 התיירות מבריטניה לישראל הייתה במקום הרביעי בקרב התיירים המגיעים לישראל מכל העולם. מאחר שהתיירות בישראל יקרה למדי ובמקביל הפאונד נחלש כתוצאה מה-Brexit, יש צפי שהתיירות מבריטניה לישראל תרד עקב חוסר יכולת של התיירים לעמוד במחירים.
חוסר ודאות לגבי ההשלכות הכלכליות של ה-Brexit
לסיכום, כאשר מדובר באירוע טרי בסדר גודל היסטורי, מאד קשה לדעת בוודאות מה יהיו השלכותיו. סביר להניח שאת חלק מההשפעות אנחנו כלל לא משערים ואנחנו צפויים להיות מופתעים מהן – אך אין לדעת אם לטובה או לרעה. לא נותר אלא לחכות ולראות – ובינתיים, לנצל את ירידת הפאונד לחגיגות שופינג באתרי קניות בריטים.